el-GRen-USru-RU

Γέμισε την κάθε μέρα σου

Αναμφίβολα τα Κύθηρα διαθέτουν ποικιλία ενδιαφερόντων για τον κάθε επισκέπτη που θέλει, όχι απλώς να δαπανήσει την ημέρα του σε κάποια όμορφη παραλία, αλλά κυρίως να γνωρίσει όσο γίνεται περισσότερο τον τόπο.

Ενδεικτικά θα προτείνουμε τρόπους να γεμίσετε, με σημαντικές δραστηριότητες, την ημέρα σας.

Δευτέρα

Επίσκεψη στον Καραβά. Περίπατος στο χωριό, στην πηγή του Κεραμαρίου και στον ειδυλλιακό Αμιργιαλή με το γάργαρο ρυάκι του. Ακολουθείστε το μονοπάτι της Πορτοκαλιάς δίπλα στην καταπράσινη και δασεμένη ρεματιά.

Στη συνέχεια απολαύστε το θαλάσσιο μπάνιο στην Πλατειά Άμμο ή στον Όρμο του Αγίου Νικολάου, κοντά στο Φάρο Μουδαρίου. Γευθείτε ψάρι ή άλλο φαγητό στην Πλατειά Άμμο και κατόπιν φεύγοντας γιά το καλάλυμμά σας κάντε μιά στάση στον Άγιο Προκόπιο ή στην Παναγία Δέσποινα γιά να απολαύσετε την υπέροχη θέα προς το γαλάζιο πέλαγος και τον Κάβο – Μαλιά.

Το βράδυ για αναψυκτικό, καφέ, μεζέ ή φαγητό στην  Πλατεία του Ποταμού.

Τρίτη

Ακολουθείστε το δρόμο προς το Γερακάρι και το Πετρούνι. Ημιορεινή περιοχή. Κάντε περίπατο στο άλσος Γερακαρίου. Κατηφορίστε προς την παραλία των Φούρνων. Μαγευτική και ήσυχη. Πεντακάθαρη με καντίνα.

Μετά, για φαγητό στην Αγία Πελαγία. Απογευματινή βόλτα στον Άγιο Γιώργη της Κολοκυθιάς και στα ερείπια του Κάστρου. Βράδυ γιά φαγητό, ποτό, μείνετε στην Αγία Πελαγία ή επισκεφθείτε την οργανωμένη παραλία της Λαγγάδας γιά ομορφη μουσική στην ακτή και ένα αναψυκτικό ή ποτό στο χέρι.

Τετάρτη

Δείτε την είσοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Κακής Λαγγάδας με την μικρή λίμνη του δίπλα στην παραλία. Αν είστε τυχεροί θα παρατηρήσετε τα αγριοκάτσικα να αναρριχώνται στις κάθετες  πλευρές του φαραγγιού.

Κολυμπείστε στην Λαγγάδα, ή στου Λορέντζου ή στο Καλαμίτσι, ή στην Φυρή Άμμο. Η μία παραλία καλύτερη από την άλλη. Μην χάσετε καμία από αυτές.

Φαγητό στην Αγία Πελαγία ή στον Ποταμό ή και στο Λιβάδι για αλλαγή, αν προτιμάτε να οδηγήσετε πιο μακριά. Το απόγευμα αφεθείτε στα σοκάκια των Αρωνιαδίκων. Μετά  ένα γλυκό ή ένα αναψυκτικό στο παραδοσιακό καφενείο στα Αρωνιάδικα. Το βράδυ φαγητό στης Μάρως στα Αρωνιάδικα ή στο Αλογάκι στα Φριλιγκιάνικα ή στο Διακόφτι δίπλα στην παραλία με την πολύ ψιλή άμμο.

Πέμπτη

Ξεκινήστε με  επίσκεψη στην Παλιόχωρα. Ζήστε το 1537 όταν ο πειρατής Μπαρμπαρόσσα κατέστρεψε την βυζαντινή πρωτεύουσα του νησιού. Συνεχίστε με ένα προσκύνημα στο Μοναστήρι του Οσίου Θεοδώρου, τοπικού θαυματουργού Αγίου.

Φαγητό στον Ποταμό. Απογευματινό μπάνιο στην παραλία Λυκοδήμου. Επιστρέφοντας κάντε μία στάση στα Λογοθετιάνικα και περπατείστε από την εκκλησία του Αγίου Μηνά ως την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, όπου μπορείτε να απολαύσετε καταπληκτική δύση ηλίου ατενίζοντας προς το ακρωτήριο Ταίναρο.

Βραδινό φαγητό στην πλατεία στα Μητάτα παρατηρώντας την πεντακάθαρη σελήνη και την Κοιλάδα των Βιαράδικων και του Παλιόκαστρου υπό το σεληνόφως. Απόψε, περάστε ήσυχα χωρίς μουσική ή άλλη όχληση. Ίσως μια βόλτα μέχρι το Διακόφτι ή τον Αυλαίμονα για μια πολύ ήρεμη και ξεχωριστή βραδιά αποτελέσει την ιδανική επιλογή.

Παρασκευή

Αυτή την ημέρα αξίζει να την αφιερώσετε στον Μυλοπόταμο. Πιείτε τον καφέ σας στην πλατεία κάτω από τον αιωνόβιο Πλάτανο. Απολαύστε την βόλτα στο τρεχούμενο νερό του Καμαρίου, μετά κατεβείτε στον καταρράχτη της Νεράϊδας. Επισκεφθείτε τους παλιούς νερόμυλους και δροσιστείτε κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια της ρεματιάς.

Επιστρέψτε στην πλατεία. Χαλαρώστε, τσιμπήστε κάτι ελαφρύ και στη συνέχεια περπατείστε στην Κάτω Χώρα και στο Κάστρο Μυλοποτάμου. Επισκεφθείτε το εντυπωσιακό Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας και γιά απογευματινό μπάνιο καταλήξτε στον μαγευτικό Λιμνιώνα. Αν μάλιστα είσαστε θαρραλαίοι οδοιπορείστε προς το φαράγγι και την παραλία στο Καλάμι. Θα ανταμοιφθείτε πλούσια για τον κόπο σας.

Το βράδυ, μετά  από τόση  κούραση, μείνετε στο κατάλυμά σας.

Σάββατο

Ξεκινήστε την επίσκεψη την Αγία Μόνη, ανεβείτε στον Άγιο Γιώργη στο Βουνό, όπου ο  αρχαιολόγος Γιάννης Σακελαράκης ανέσκαψε το μινωϊκό ιερό Κορυφής. Μετά επισκεφθείτε γιά μπάνιο την Παλιόπολη, την Λίμνη , το Καλαδί ή το Διακόφτι. Φαγητό στον Αυλέμονα ή στο Διακόφτι. Το βράδυ γιά παγωτό στο λιμανάκι του Αυλέμονα.

Κυριακή

Νωρίς το πρωί ανεβείτε στο Κάστρο της Χώρας. Απολαύστε την μαγευτική θέα προς το Καψάλι και το Κρητικό Πέλαγος. Στον ορίζοντα προβάλλουν τα Αντικύθηρα και τα βουνά της Κρήτης.

Περιδιαβείτε το Μέσα Βούργο και τον παραδοσιακό  οικισμό της Χώρας. Πηγαίνετε μετά ως τον Κάλαμο για πρωϊνό μπάνιο στην παραλία του Χαλκού. Φαγητό στον Κάλαμο.

Εναλλακτικά ξεκινήστε  το πρωί με επίσκεψη στο παραδοσιακό παζάρι του Ποταμού και συνεχίστε με το Κάστρο της Χώρας. Όποια πρόταση σας αρέσει περισσότερο ακολουθείστε.

Το απόγευμα μπάνιο και θαλάσσια σπόρ στο Καψάλι. Φαγητό, ποτό και θαλάσσια σπόρ στην πολύβουη παραλιακή οδό του Καψαλίου. Ξενυχτείστε. Έχετε επιλογές.

Δευτέρα.

Προτού αναχωρήσετε από το νησί προσκυνείστε στο Μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και στην Αγία Ελέσα. Κολυμπήστε στη Φελωτή, αν σας αρέσει το άγριο τοπίο. Σίγουρα, όμως δεν πρέπει να φύγετε από το νησί χωρίς να κολυμπήσετε στην παραλία του Χαλκού ή στο Μελιδόνι. Γιά μεσημεριανό φαγητό στο Λιβάδι. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε λαδοπαξίμαδο, μέλι και άλλα τοπικά προϊόντα

Το απόγευμα αναχωρεί το πορθμείο για τη Νεάπολη.

Καλή επιστροφή και σας περιμένουμε ξανά.

Ασφαλώς οι διαδρομές που σας προτείνουμε μπορούν να αλλάξουν. Να εμπλουτισθούν. Ίσως θέλετε να μείνετε στα Κύθηρα περισσότερες ή λιγότερες ημέρες. Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας στα Κύθηρα από το νοτιότερο άκρο τους, το Καψάλι και τη Χώρα. Άλλωστε πολλοί που μένουν σε δωμάτια της γύρω περιοχής κολυμπούν κυρίως στον Χαλκό, στο Μελιδόνι, στο ίδιο το Καψάλι ή στη Φυρή Άμμο του νότου. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας στον χρόνο που διαθέτετε και ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Πάντως, τα Κύθηρα δεν μπορείτε να τα γνωρίσετε καλά και να τα απολαύσετε μόνο με τρεις-τέσσερις ημέρες παραμονή. Όποιος κι αν είναι ο χρόνος παραμονής σας, σίγουρα θα μείνετε  ικανοποιημένοι από αυτά που θα δείτε και από τις εμπειρίες που θα αποκτήσετε. Δεν είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς τα Κύθηρα!!!  Είναι σίγουρο ότι θα ξανάρθει!!!