el-GRen-USru-RU

Διασκέδαση στα Κύθηρα

Τα Κύθηρα έχουν δικαιολογημένα τη φήμη του ερωτικού νησιού, του νησιού στο οποίο γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη. Σ’ αυτό καταφεύγουν όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τα πεζά και τα τετριμμένα, από την άνευρη, την άχρωμη, την ανέραστη πραγματικότητα. Στο νησί των Κυθήρων αποβιβάζονται όσοι θέλουν  να βιώσουν το μυστήριο. Αυτό το μυστήριο, αυτή την υποβλητική ατμόσφαιρα του νησιού απεικόνισε και ο μεγάλος γάλλος ζωγράφος Αντουάν Βαττώ (1684-1721) στον περίφημο  αλληγορικό  πίνακά του με τίτλο «επιβίβαση στα Κύθηρα». Άρα τα Κύθηρα δεν είναι ο κοσμοπολίτικος, ο θορυβώδης τόπος στον οποίο θα συρρεύσουν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες για να απολαύσουν οργιώδεις νύχτες και ξέφρενες ημέρες.

Όμως η διασκέδαση σ’ αυτόν τον ξεχωριστό τόπο όχι μόνο δε λείπει, αλλά είναι και διαφορετική. Δεν προκαλούν κώφωση τα μεγάφωνα στους δρόμους και τις πλατείες των οικισμών παραλιακών και μη. Ούτε η μπύρα, το κρασί και άλλα αλκοολούχα ποτά ρέουν αλόγιστα έξω από τα μπαράκια. Ούτε βέβαια αντικρύζει ο επισκέπτης το καθόλου ευχάριστο θέαμα  μεθυσμένων ανθρώπων οι οποίοι να μην ξέρουν προς τα πού να πάνε.

Nύχτα στη Χώρα και στο Καψάλι

Στη Χώρα και στο Καψάλι υπάρχουν καφενεία, ζαχαροπλαστεία, μπάρ. Διασκέδαση ήσυχη, άλλά και με έντονη μουσική τα βράδια  βρίσκει κανείς  στους δύο αυτούς οικισμούς. Οικογενειακή διασκέδαση καλή, ποιοτική, αλλά και γιά νεαρά ζευγάρια, καθώς και γιά μοναχικούς χαρακτήρες που θέλουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη.

Στο Λιβάδι εστιατόρια, καφενεία και πιτσαρίες. Στέκια νεολαίας και θαμώνων κάθε ηλικίας. Στον Αυλέμονα και στο Διακόφτι, δίπλα στη θάλασσα,  μαζί με την αύρα πού ημέρα και νύχτα φυσάει, απολαμβάνει ο καθένας το παγωτό, το ψάρι, το ποτό, την μουσική. Στα Αρωνιάδικα, στο Μυλοπόταμο, στα Μητάτα , στον Ποταμό, φαγητό ποτό και παραδοσιακό γλυκό. Περισσότερο ήσυχα. Περισσότερο οικογενειακά, περισσότερο ερωτικά γιά ρομαντικούς τύπους.

Στην Αγία Πελαγία, στην Πλατειά Άμμο φαγητό, ποτό μουσική δίπλα στην ψιλή άμμο ατενίζοντας τα δεκάδες πλοία και ιστιοφόρα που περνούν μέρα και νύχτα (ολόφωτα) από το στενό μεταξύ Ακρτηρίου Μαλέα και Κυθήρων. Στην παραλία της Λαγγάδας, στην  Αγία Πελαγία για καλή νυχτερινή  διασκέδαση πάνω στην άμμο στις εγκαταστάσεις της παραλίας που διαθέτει «Μπλέ σημαία»

Πέρα όμως από τα παντός είδους καταστήματα, αυτού του είδους η διασκέδαση παίρνει και άλλες μορφές. Εκθέσεις ζωγραφικής και χειροτεχνίας επισκέπτεται ο ενδιαφερόμενος στο «Μαρκάτο» στη Χώρα, στον Πολυχώρο «Ζείδωρος» στο Καψάλι, στο Πνευματικό κέντρο στον Ποταμό,αλλά και στον «Κυθηραϊκό Σύνδεσμο» στη Χώρα. Μικρό μουσείο (Δημοτικό) Λαογραφίας στην Χώρα, μικρή συλλογή βυζαντινών αντικειμένων στο Κάτω Λιβάδι στον Παλιό ναό της Αναλήψεως. Ασφαλώς θα πρέπει να επαναλάβουμε τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία του νησιού ο Δήμος Κυθήρων και οι Τοπικοί εξωραϊστικοί πολιτιστικοί  σύλλογοι. Επίσης λαϊκά πανηγύρια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με τα περισσότερα από αυτά να γίνονται από 20 Ιουλίου ώς  24 Σεπτεμβρίου.

Αυτό που πρέπει να θεωρήσει ο επισκέπτης βέβαιο είναι ότι όχι μόνο δεν θα  πλήξει και δεν θα βαρεθεί, αλλά θα νιώσει ότι στα Κύθηρα επιβιώνει η άλλη Ελλάδα που πολλοί από μας την έχουμε ξεχάσει. Η Ελλάδα του λαϊκού πανηγυριού, της αυθόρμητης γιορτής, της ποικιλίας των εκδηλώσεων που ταιριάζουν σε κάθε γούστο, σε κάθε χαρακτήρα σε κάθε ιδιοσυγκρασία.

Γευθείτε αυτήν την Ελλάδα και απολαύστε την. Θα σας μείνει αξέχαστη. Γι’ αυτό να ξανάρθετε στα Κύθηρα.  Τα Κύθηρα που ύμνησαν πολλοί ποιητές και με τον χρωστήρα τους αποθανάτισαν πολλοί ζωγράφοι.