el-GRen-USru-RU

Επισκέψιμοι χώροι

α. Σπηλαιώδης ναός Αγίου Ιωάννη

Βόρεια του κάμπινγκ και σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 300m) υπάρχει ένα παλαιό σπηλαιώδες μοναστηράκι χτισμένο μέσα στον απότομο βράχο αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, από τον οποίο έλαβε και την ονομασία το κάμπινγκ. Το Μοναστηράκι λέγεται «Άγιος Ιωάννης στον Εγκρεμνό», στο οποίο φθάνει κανείς ανεβαίνοντας περισσότερα από 130 σκαλοπάτια. Παρά την κουραστική ανάβαση η ανταμοιβή τού επισκέπτη είναι πλούσια, όχι μόνο γιατί ο ιερός χώρος είναι ιδιαίτερα αξιόλογος, αλλά και γιατί η θέα προς ο Κρητικό Πέλαγος είναι μοναδική. Ο ναός χτίστηκε το 1592 και από τότε ανακαινίστηκε κατά καιρούς, με πιο γνωστή αυτή που έγινε το 1725.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στη Ρώμη, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αναγκάστηκε να καταφύγει για κάποιο διάστημα στα Κύθηρα, όπου σ΄αυτό το ήσυχο και απόμακρο σπήλαιο συνέγραψε την Αποκάλυψη, προτού συνεχίσει το ταξίδι του για την Πάτμο.

Οι επισκέψιμες ημέρες και ώρες του σπηλαιώδους ναού ανακοινώνονται στο κάμπινγκ  και σε άλλα κεντρικά σημεία κάθε αρχή του καλοκαιριού.

β.Κάστρο Χώρας

Το ενετικό κάστρο της Χώρας σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση και δεσπόζει του Καψαλίου με θέα προς τη θάλασσα που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Κυθήρων – Αντικυθήρων – Κρήτης. Σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του πρώτου πύργου του κάστρου, φαίνεται ότι ο  χώρος αυτός πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. και πιθανόν διατηρήθηκε έτσι ως το 1502. Τότε  κατασκευάστηκε το σημερινό κάστρο, λόγω του φόβου των πειρατικών επιδρομών, οι οποίες τον 15ο αιώνα και 16ο ήταν ιδιαίτερα συχνές και καταστροφικές.

Εκτός από το επιβλητικό συνεχές περιτείχισμα με τους πύργους και τους προμαχώνες του, στο κάστρο μέσα κατασκευάστηκαν δεξαμενές νερού, αποθήκες αγαθών και πολεμοφοδίων, κατοικίες, Διοικητήριο, και άλλα κτήρια για τη στέγαση της φρουράς, των διοικητικών υπηρεσιών και άλλων. Επίσης χτίστηκαν ναοί, όπως της Παναγίας Ορφανής, του Παντοκράτορα και της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας που σώζονται ως σήμερα. Επίσης, στον χώρο του κάστρου στεγάζεται σήμερα το πλούσιο Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων (Ι.Α.Κ) το οποίο διαθέτει έγγραφα από το 1584 και μετά. Το Ι.Α.Κ. είναι επισκέψιμο πρωινές ώρες από Δευτέρα ως Παρασκευή.

Ο ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας είναι επισκέψιμος συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις μάθουν ρωτώντας στο Ι.Α.Κ. Εξ άλλου  στο κάστρο υπάρχουν αρκετά ενετικά πυροβόλα.

Τέλος, Ανατολικά του Κάστρου στην πλαγιά του λόφου (Μέσα Βούργο) σώζονται πολλές μεταβυζαντινές – κυρίως – εκκλησίες, άξιες λόγου, οι οποίες είναι επισκέψιμες συγκεκριμένες ημέρες και ώρες. Ο επισκέπτης του κάστρου θα αποζημιωθεί γενναία από την ανάβασή του στο χώρο όχι μόνο θαυμάζοντας τα κατάλοιπα του κάστρου, αλλά και απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα προς το Καψάλι, τον Άγιο Ιωάννη στον Εγκρεμνό, το Σπαραγγαρείο, τη Χύτρα και προς άλλα μέρη των Νότιων Κυθήρων.

γ. Χώρα

Η χώρα (Κύθηρα), πρωτεύουσα του νησιού, είναι ένας ήσυχος και όμορφος παραδοσιακός οικισμός ο οποίος παραμένει αναλλοίωτος επί πολλούς αιώνες. Τα στενά δρομάκια του, οι λευκές μικρές κατοικίες του με επίπεδες στέγες (δώματα) τα διαβατικά του (στοές) πάνω από το δρόμο και  ο ναός του Εσταυρωμένου εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν σε άλλες εποχές.

Αξίζει η επίσκεψη στον ναό του Εσταυρωμένου με το πολύ σημαντικό ξύλινο τέμπλο του και στην περιοχή Μπελβεντέρε (Belvedere) που σημαίνει «ωραία θέα» για να απολαύσει κανείς μια από τις πιο όμορφες εικόνες της νησιωτικής Ελλάδας. Το Καψάλι με το κάστρο μαζί να συνθέτουν έναν αληθινό ζωγραφικό πίνακα αξεπέραστης ωραιότητας.

Στη Χώρα, στην κεντρική πλατεία στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου Κυθήρων, η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς, τα ΕΛΤΑ και  το Γραφείο εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (πρώην  Δ.Ο.Υ). Επίσης στον κεντρικό δρόμο υπάρχουν μικρά καταστήματα τουριστικών ειδών, καφενεία, ψησταριές και αναψυκτήρια.

Τα βράδια αξίζει  να απολαύσει ο επισκέπτης τον καφέ ή το παγωτό του στην πλατεία χωρίς την κυκλοφορία τροχοφόρων, αφού ο οικισμός πεζοδρομείται από 18.00΄-01.00΄π.μ. Επί πλέον, αξίζει να παρατηρήσει ο επισκέπτης το επιβλητικό κάστρο φωτισμένο.

δ. Παραλία Φελωτής

Μικρή παραλία (προσβάσιμη μέσω καλού χωματόδρομου) Δυτικά της Χώρας, ήσυχη και κατάλληλη για μικρές παρέες και οικογένειες. Δεν υπάρχουν στην περιοχή κατοικίες ή καταστήματα. Διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσική ομορφιά της.

ε. Παραλία Καψαλίου
Διπλή παραλία (Εμπρός και πίσω Γιαλός) από τις πιο κοσμοπολίτικες και από τις πιο γραφικές των Κυθήρων. Διαθέτει τα πάντα από ντους, καμπίνες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ, καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ, κλπ.

στ. Κάλαμος

Μικρός αναπτυσσόμενος οικισμός με σύγχρονες κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρό παραδοσιακό καφενείο, του κυρ Σταύρου, εστιατόριο και mini market.

Από τον Κάλαμο ξεκινούν οι δρόμοι για την πασίγνωστη παραλία του Χαλκού με τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά (δρόμος κατά τα 2/3 ασφαλτοστρωμένος, κατά το 1/3 καλός χωματόδρομος), για το σπήλαιο της  Αγίας Σοφίας Καλάμου και για την παραλία της Βρουλέας (καλός χωματόδρομος).

Ασφαλώς ο επισκέπτης του κάμπινγκ δεν θα αρκεστεί μόνο στα αξιοθέατα της γύρω περιοχής, αλλά προφανώς θα επισκεφθεί και άλλα στο υπόλοιπο νησί τα οποία αναφέρονται στην ιστοσελίδα μας.