el-GRen-USru-RU


Κύθηρα ένας ονειρεμένος τόπος

 «Ένας ονειρεμένος τόπος

Το νησί των γλυκών μυστικών 

Και των γιορτών της καρδιάς»

Ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, στο διάβα του πιο πολυσύχναστου διαύλου-κόμβου της μεσογειακής ναυσιπλοΐας προβάλλει το πανέμορφο νησί των Κυθήρων. Στο σημείο όπου σμίγουν τα τρία μεγάλα και πασίγνωστα ήδη από την αρχαιότητα ελληνικά πελάγη, το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό, συναντάει ο ταξιδευτής έναν φιλόξενο και απομακρυσμένο από τα πολλά φώτα της δημοσιότητας τόπο, έναν γεμάτο εκπλήξεις και όμορφα απρόοπτα παράδεισο, τα Κύθηρα. 

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣΟι πλούσιοι μύθοι που τα περιβάλλουν, με πιο γνωστό αυτόν της Ουράνιας Αφροδίτης, της θεάς προστάτιδας του αγνού και άδολου έρωτα, που αναδύθηκε μέσα από την κυματισμένη θάλασσα στη νησιωτική ακτή, δημιουργούν στο ανεμοδαρμένο νησί μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα που εξάπτουν τη φαντασία του επίδοξου επισκέπτη. 

Η Ιστορία των Κυθήρων είναι εξίσου πλούσια με την πληθώρα των μύθων και των παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στον τόπο αυτό από την Προϊστορική Εποχή ως Σήμερα.  Μινωΐτες, Μυκηναΐοι, πιθανόν Φοίνικες, Αργείοι, Σπαρτιάτες, Αθηναίοι, Αλεξανδρινοί Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί Έλληνες, Ενετοί, Γάλλοι, Ρωσοτούρκοι, Βρετανοί συνθέτουν με την κατά καιρούς παρουσία τους στα Κύθηρα τα παζλ του κυθηραϊκού παρελθόντος και της πορείας του νησιού μέσα στο χρόνο. 
Το αυθεντικό περιβάλλον των Κυθήρων, απείραχτο από τον «σύγχρονο» τεχνολογικό πολιτισμό και την δήθεν ανάπτυξη του καιρού μας μαγεύει τον επισκέπτη. Του δημιουργεί την αίσθηση ότι η κίνηση του χρόνου και η επέλαση των χιλιάδων τουριστών δεν άγγιξαν ή έστω επηρέασαν ελάχιστα το φυσικό τοπίο. Παραλίες, λαγγαδιές, κοιλάδες, λόφοι, μικρές πεδιάδες, λιθόκτιστοι τοίχοι χωραφιών, μικρά υποστατικά, παραδοσιακοί οικισμοί, νεώτερα και βυζαντινά ξωκκλήσια, αλώνια, ασβεστοκάμινα, μονοπάτια, σπήλαια, παλιοί νερόμυλοι κι ανεμόμυλοι, πύργοι, κάστρα, μοναστήρια, πέτρινα τοξωτά γεφύρια, φάροι και παντός είδους άλλα κτίσματα-μνημεία διακοσμούν με λεπτότητα και γούστο την κυθηραϊκή γη.  Είναι φανερά τα σημάδια δραστήριων και εργατικών ανθρώπων που σ’ όλες τις ιστορικές εποχές πάλεψαν με τις αντίξοες συνθήκες καιρού, τόπου και ξένων εισβολέων και με την αίσθηση του μέτρου δημιούργησαν έναν αξιόλογο πολιτισμό, σημαντικά δείγματα του οποίου βλέπουμε και αγγίζουμε εμείς σήμερα.
Τα Κύθηρα είναι ένας τόπος μοναδικός. Ένας τόπος ονειρεμένος. Ένας τόπος αυθεντικός. Το φως του διαφορετικό 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, 60 λεπτά την ώρα. Από τον λαμπρό ήλιο στην κιτρινοπόρφυρη συννεφιά.  Από το βιολετί ηλιοβασίλεμα στο κοκκινόμαυρο σούρουπο, από τον έναστρο λαμπρό ουρανό στο χρυσαφί λιόβγαλμα. Κι αυτή την εναλλαγή τη βιώνει ο επισκέπτης όλες τις εποχές του χρόνου. Με ζέστη και κρύο, με βροχή και άνεμο, με νηνεμία και ξηρότητα. Ποιητές και ζωγράφοι μεταφέρουν στο χαρτί και στο καβαλέτο τη δική τους σύλληψη του ιδιότυπου και πολύμορφου κυθηραϊκού φωτός. 


Αβίαστα μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τα Κύθηρα, τόπο διακοπών για όλες τις εποχές. Χειμώνας και Άνοιξη, Καλοκαίρι και Φθινόπωρο προσφέρουν στον επισκέπτη αυτό που πραγματικά ζητάει. Χειμωνιάτικο τοπίο με βαριά συννεφιά, βροχή, ομίχλη, άνεμο, κρύο και υγρασία, αλλά και θαλπωρή σε μια ζεστή γωνιά κοντά στο αναμμένο τζάκι. Άνοιξη με χιλιάδες πολύχρωμα ευωδιαστά λουλούδια, πανδαισία αρωμάτων και άπειρων αποχρώσεων του πράσινου ακόμα και σ’ένα μόνο θάμνο ή δέντρο. Καλοκαίρι με κρυστάλλινες θάλασσες, τόπους περιπάτου μοναδικούς και πολύβουες ή έρημες-ιδιωτικές ακτές. Φθινόπωρο με τοπίο μελαγχολικό που σε γεμίζει προσμονή για τις βροχές που έρχονται και τη φύση θα αναγεννήσουν.
Όλα αυτά στα Κύθηρα εντάσσονται στην αέναη πορεία του χρόνου με τις αναρίθμητες εναλλαγές του, με τα παιχνιδίσματα του ανέμου και του φωτός, με την ανθρώπινη δραστηριότητα να ισορροπεί σ’αυτό  το εύθραυστο περιβάλλον, το οποίο όμως ο κατακτητής άνθρωπος δεν μπορεί, δε θέλει ή απλώς δεν προλαβαίνει να το διαταράξει. Το έντονα ερωτικό στοιχείο των Κυθήρων παγιδεύει τον άνθρωπο σε ρυθμούς αργούς, νωχελικούς, ανίκανους να βλάψουν τον τόπο και να ασελγήσουν στο μοναδικής ομορφιάς τοπίο που με τόση απλοχεριά χάρισε ο Θεός για να το απολαμβάνουν και να το προστατεύουν οι επισκέπτες του.

Καλώς ήλθατε στα Κύθηρα.!