el-GRen-USru-RU

Τα Κύθηρα σήμερα


Το ταξίδι στα Κύθηρα του Σήμερα ο Επισκέπτης το ζει με τον νου και την ψυχή. Μετά το όνειρο, η πραγματικότητα. Μετά την προσμονή, η χειροπιαστή εμπειρία. Θάλασσα καταγάλανη, Λιμάνι υπήνεμο. Το Διακόφτι , η θαλάσσια  πύλη του νησιού υποδέχεται  τον ταξιδευτή καλωσυνάτα.
Μετά τη γέφυρα,  που ενώνει τα Κύθηρα με τη νησίδα Μακρυκύθηρα στην οποία φθάνει το πλοίο, αφήνεις το λιμάνι  έχοντας με απορία  και περιέργεια προσέξει το ναυαγισμένο καράβι στο κοντινό Πρασονήσι, το αυτοκίνητο ανηφορίζει  για το κέντρο του νησιού. Αριστερά ο Άγιος Γεώργιος στο Bουνό και η παραλία της Παλαιόπολης. Δεξιά η Αγία Μόνη με το αγνό ευωδιαστό θυμάρι στις πλαγιές της, η  μαρμάρινη προτομή του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, το αεροδρόμιο. Πιο πάνω τα Φριλιγκιάνικα, τα Αλοϊζιάνικα  και τα Αρωνιάδικα, μικρά  γραφικά παραδοσιακά χωριά. 
Κι ύστερα οι Καρβουνάδες, το Λιβάδι, η Χώρα , με το εντυπωσιακό βενετσιάνικο κάστρο της. Αριστερά στην είσοδο της Χώρας ο παλαιός οδοστρωτήρας. Με το που τον αντικρίζεις σε φέρνει αμέσως σε παλαιότερες εποχές. Πιο κάτω τα Γραφεία της Πρότυπης Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυθήρων. Στην Πλατεία της Πρωτεύουσας το Δημαρχείο και άλλα όμορφα και κομψά κτήρια. Τα πιο πολλά του 18ου και 19ου αιώνα.


Φθάσαμε λοιπόν στα Κύθηρα του Σήμερα που λίγο ή και καθόλου – σε κάποιες περιοχές του -  διαφέρουν από το χθες. Λες και ο χρόνος σταμάτησε. Λες και το ραβδάκι άγνωστης μάγισσας των παραμυθιών πάγωσε την κίνηση , την αλλαγή, τον χρόνο.
Όμως τα έργα υποδομής, οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, το καλό οδικό δίκτυο, τα σύγχρονα κτήρια, τα δίκτυα υδρεύσεως, η Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού στο Καψάλι, ο πλούσιος δημοτικός ηλεκτροφωτισμός, οι φροντισμένες πλατείες, η εκπληκτική καθαριότητα των δημόσιων χώρων σού θυμίζουν ότι ζεις στον 21ο αιώνα με έντονα τα σημάδια φυγής προς το παρελθόν.
Τα Κύθηρα του Σήμερα καλωσορίζουν θερμά τον επισκέπτη κάνοντάς τον να νιώθει ότι βρίσκεται σε τόπο φιλικό και οικείο. Ο επισκέπτης αισθάνεται ότι βρίσκεται στο σπίτι του, όπου μπορεί  - με σεβασμό στο περιβάλλον – να απολαύσει τις διακοπές του, να δεθεί με τη φύση και τους ανθρώπους της, να γευθεί τις τοπικές νοστιμιές, να γνωρίσει την Αρχιτεκτονική και την Ιστορία των Κυθήρων, να διαπιστώσει πώς συνδυάζεται η πρόοδος με την αναγωγή στις ρίζες και την αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης και του πολιτισμού.
Με τα πόδια ή το ποδήλατο,  με το αυτοκίνητο ή με την εξωλέμβια μπορείς να δεις όλο το νησί, από στεριά κι από θάλασσα. Με οδηγό τον χάρτη σου ή το GPS πηγαίνεις από το Βορρά στον Νότο κι απ΄ την Ανατολή στη Δύση. Από τον Καραβά στο Καψάλι κι απ΄ τον Αυλαίμονα στον Δρυμώνα. 


Αν προτιμάς να ζήσεις στο χθες πήγαινε στις Όχελες, στη ρεματιά , ή στη βρύση στα Βιαράδικα. Αν στο σήμερα ζήσε την Αγία Πελάγια, το Καψάλι, το Διακόφτι. Κι αν και τα δύο θες να συνδυάσεις κάθισε στον Ποταμό στο Κυριακάτικο παζάρι, γευμάτισε στην πλατεία του Μυλοποτάμου κάτω απ΄ τον γέρικο πλάτανο, απόλαυσε τον νυχτερινό ύπνο σου σε κάποιο σύγχρονο κατάλυμα στο Λιβάδι ή σε άλλον οικισμό. Τα έχεις ζήσει όλα, τα έχεις συνδυάσει όλα.
Τα Κύθηρα υπόσχονται ότι το ταξίδι του επισκέπτη στο χώρο και το χρόνο θα είναι γεμάτο πρωτόγνωρες εμπειρίες και το όνειρό του θα γίνει μια μοναδική χειροπιαστή πραγματικότητα.