el-GRen-USru-RU

Περιήγηση Στις Παραλίες

Το μήκος των ακτών των Κυθήρων φθάνει τα 43 ναυτικά μίλια, από τα οποία το μεγαλύτερο ποσοστό είναι βραχώδες και απότομο. Διακόπτεται όμως από μεγάλο αριθμό παραλιών που σχηματίζονται συνήθως σε μικρούς όρμους προστατευμένους από αρκετούς ανέμους. Οι παραλίες της ανατολικής ακτής του νησιού επηρεάζονται από βορείους, βορειοανατολικούς, ανατολικούς και νοτιοανατολικούς ανέμους. Αυτές της δυτικής πλευράς του νησιού επηρεάζονται από βορειοδυτικούς – νοτιοδυτικούς ανέμους. Γι΄αυτό ο επισκέπτης των Κυθήρων, αν φυσάει δυνατός άνεμος, καλό είναι να επιλέξει για το θαλάσσιο μπάνιο του μια παραλία η οποία θα είναι κατά το δυνατόν προστατευμένη από την τρικυμία.
Ξεκινώντας λοιπόν την περιήγησή μας από Βορρά προς Νότο και με ανατολική κατεύθυνση διαπιστώνουμε ότι η πρώτη παραλία που συναντάμε είναι αυτή του Αγίου Νικολάου στο Μουδάρι. Διαθέτει άμμο και βότσαλο, είναι συνήθως ήσυχη, ενώ η πρόσβαση σ΄ αυτήν γίνεται από τον Καραβά με δρόμο κατά το ήμισυ χωμάτινο και τον υπόλοιπο τσιμεντοστρωμένο. Αν διαθέτετε χαμηλό Ι.Χ. καλύτερα να την αποφύγετε. Στην  παραλία υπάρχει βυζαντινός ναός (σταυρεπίστεγος, μοναδικός στα Κύθηρα)  του 14ου μάλλον αιώνα, ενώ σε μικρή απόσταση (πρόσβαση με μονοπάτι ) είναι ο μεγάλος φάρος του Μουδαρίου που κτίσθηκε από τους Άγγλους το 1857  και κατευθύνει αποτελεσματικά τον  μεγάλο αριθμό διερχόμενων πλοίων.
Στην περιοχή δεν υπάρχουν κατοικίες, καταστήματα ή καντίνες. Ιδανική για μοναχικούς κολυμβητές, ζευγάρια ή και οικογένειες που αποζητούν την γαλήνη και το απείραχτο τοπίο.

Κατεβαίνοντας πιο νότια συναντάμε την Πλατειά Άμμο (φαρδιά παραλία με άμμο και βότσαλο), γραφικό λιμανάκι για ερασιτεχνικές βάρκες και συνήθως λίγους λουόμενους. Βρίσκεται μπροστά στον ομώνυμο οικισμό, και η πρόσβασή της γίνεται με ασφαλτοστρωμένο δρόμο από τον Καραβά. Διαθέτει ψαροταβέρνες,   καφενείο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ευκαιρία να επισκεφθείτε  και την κατάφυτη  ρεματιά του Καραβά, αν έχετε χρόνο μετά το μπάνιο σας.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε τη γραφική παραλία των Φούρνων με άμμο και βότσαλο, μακριά από σπίτια και καταστήματα. Διαθέτει καντίνα και ομπρέλες. Η πρόσβαση γίνεται από τον δρόμο Καραβά – Πλατείας  Άμμου και είναι χωμάτινος, αλλά βατός.
Λίγο πιο κάτω συναντάμε την Αγία Πελαγία με τις πολλές παραλίες της. Η κάθε μία με τον δικό της χαρακτήρα. Η Αγία Πελαγία δίπλα στο αλιευτικό καταφύγιο έχει λεπτή άμμο και φαρδιά παραλία. Διαθέτει εστιατόρια, mini market, ζαχαροπλαστεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία.

O Νέος Κόσμος της Αγίας Πελαγίας, μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλα, με εύκολη πρόσβαση. Μπροστά στον νέο οικισμό ο οποίος διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Κι'όμως πάντοτε υπάρχει πολύς χώρος για τους λουόμενους που απολαμβάνουν την καταγάλανη θάλασσα.
Η παραλία της Φυρής Άμμου, με κόκκινη  ( πορφυρή, εξού και Φυρή ) άμμο και λεπτό κόκκινο βοτσαλάκι είναι ξεχωριστής ομορφιάς. Εύκολη πρόσβαση με ασφαλτόδρομο. Με λίγες κατοικίες κοντά, χωρίς κανένα όμως κατάστημα.

Το Καλαμίτσι λίγο πιο Νότια, όμορφη ερημική παραλία με λεπτή άμμο χωρίς να πηγαίνει κοντά δρόμος. Ο υπάρχων χωματόδρομος απέχει από την παραλία περίπου 250 μέτρα. Πρόσβαση με μονοπάτι, εξαιρετικό το χρώμα των υδάτων, με πανέμορφο βυθό.
Η παραλία Λορέτζου ή Σπηλιά της Αφροδίτης, λίγο παρακάτω με χωματόδρομο ως την θάλασσα και με κόκκινη άμμο. Διαθέτει και μικρή σπηλιά. Ιδανική για ζευγάρια.
Η παραλία της Λαγγάδας,  πλήρως οργανωμένη, με Γαλάζια Σημαία, w.c., νερό για πλύσιμο, καντίνα, ομπρέλες και ξαπλώστρες . Πρόσβαση με χωματόδρομο ως τη θάλασσα. Με άμμο και κροκάλες μικρού μεγέθους έχει μήκος περίπου 800 μέτρα. Υπάρχει χώρος για όλους, είτε χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις είτε όχι.
Κακή Λαγγάδα : Μικρή παραλία με κροκάλες μετρίου μεγέθους. Πρόσβαση με χωματόδρομο. Εκεί καταλήγει το φημισμένο φαράγγι της Παλιόχωρας, στην εκβολή του οποίου, σχηματίζεται λίμνη με γλυφό νερό. Αξιόλογο, άγριο τοπίο που αμέσως εντυπωσιάζει.

Διακόφτι:  Η  μοναδική παραλία των Κυθήρων με λευκή άμμο. Ιδανική για μικρά παιδιά, οικογενειακή,  για όλους. Κοντά θα βρείτε εστιατόρια, καφετέριες. Εξαιρετικό τοπίο με το μικρό νησάκι των Μακρυκυθήρων  να προστατεύει την παραλία από όλους τους ανέμους. Πρόσβαση εύκολη με ασφαλτόδρομο, αφού εκεί βρίσκεται και το κύριο λιμάνι των  Κυθήρων.
Η παραλία της Παλαιοπόλεως,  λίγο νοτιότερα, είναι η μεγαλύτερη των Κυθήρων με ελαφρώς κόκκινη ψιλή άμμο και εύκολη πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, χωρίς κατοικίες και καταστήματα. Ιδανική για να ξοδέψει κανείς όλη την ημέρα απολαμβάνοντας ήλιο και θάλασσα. Σ’ αυτήν την περιοχή ιδρύθηκε η Μινωϊκή  αποικία  της Σκάνδειας.

 Βραχώδη Ακτή Νησάκια δυτικά των Κυθήρων για ψάρεμα  Παρθένος ψαρότοπος δυτικά των Κυθήρων   Παραλίες στα Κύθηρα


Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η παραλία με τη Λίμνη   με άμμο, ψιλό βότσαλο και μεσαίου μεγέθους κροκάλες. Δίπλα στην παραλία υπάρχει  η μικρή λίμνη με πολλά καλάμια, ψαθιά και δεκάδες πτηνά να έρχονται για να πιουν νερό. Στην παραλία αυτή συνήθως συχνάζουν γυμνιστές. Δεν συνιστάται για οικογένειες. Η πρόσβαση απαιτεί 3 λεπτά ποδαρόδρομο από τον παρακείμενο ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Καλαδί: Η πιο γραφική παραλία του νησιού με λεπτή άμμο. Μοιάζει λίγο με την παραλία της «Πέτρας του Ρωμιού»  στην Κύπρο. Η πρόσβαση με 150 περίπου σκαλοπάτια. Ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεαρές ηλικίες. 
Η παραλία Κομπονάδα   με άμμο και βότσαλα διαθέτει εύκολη πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δρόμο, χωρίς κατοικίες και καταστήματα, αλλά με καντίνα.
H Φυρή Άμμος   του Νότου είναι μεγάλη παραλία με κόκκινη άμμο και ψιλό βότσαλο. Η πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δρόμο και μετά λίγο σχετικά χωματόδρομο. Διαθέτει καντίνα. Πολύ δημοφιλής. 

Η Βρουλέα  είναι μικρή παραλία, καλά προστατευμένη. Σχετικά ήσυχη και απόμακρη. Πρόσβαση με χωματόδρομο. 
Χαλκός:  Από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς παραλίες των Κυθήρων. Με άμμο και βότσαλο, καντίνα και ομπρέλες. Νερά γαλαζοπράσινα καταπληκτικά. Σχεδόν πάντοτε ήρεμη θάλασσα. Τα δύο τρίτα του δρόμου είναι ασφαλτοστρωμένα, το 1/3 είναι καλός χωματόδρομος. Η αγαπημένη παραλία της νεολαίας.
Καψάλι:  Οι δίδυμοι όρμοι του  ( Εμπρός και Πίσω Γυαλός) είναι  σήμα κατατεθέν των Κυθήρων. Κοσμοπολίτικη παραλία, πανέμορφη. Για μπάνιο φαγητό και ποτό, θαλάσσια σπορ και εκδρομές προς την κοντινή νησίδα της Χύτρας.
Τα  Σπαραγγαρίο   είναι  μικρή   παραλία απέναντι από τον  Εμπρός  Γυαλό του Καψαλίου με άμμο και ψιλό βότσαλο. Στο πλάϊ και πίσω από την παραλία υπάρχει εντυπωσιακό φαράγγι. Η πρόσβαση με 8-10 λεπτά περπάτημα από τον παρακείμενο  ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Η παραλία της Φελωτής   ελάχιστα γνωστή, διαθέτει πλέον καλό χωματόδρομο και είναι ιδανική για κάποιους που επιθυμούν την  ησυχία  και την ηρεμία.
Το Μελιδόνι   πασίγνωστο με καντίνα και πλήθος κόσμου, κυρίως νέων σε ηλικία. Πρόσβαση με καλό χωματόδρομο.

Τα Λιμνάρια   χωρίς κάτι το εξαιρετικό, συνήθως έρημο και «παραπονεμένο». Χρήσιμο, αν διαθέτετε φουσκωτό ή άλλο μικρό σκάφος.
Ο Λιμνιώνας,  όπως το προδίδει η ονομασία του μοιάζει με λίμνη που διαθέτει καταγάλανα νερά. Ξεχωριστό τοπίο που το θυμάσαι για πάντα. Με ελάχιστες κατοικίες κοντά, χωρίς καταστήματα, αλλά με καντίνα. Καλή πρόσβαση από τον Μυλοπόταμο.
Η παραλία του Λυκοδήμου,  όμορφη με μικρό γραφικό  λιμανάκι, σπηλιά και με πηγή που διαθέτει τρεχούμενο νερό. Άμμος ελαφρώς  κοκκινοσταχτιά και με βότσαλα. Διαθέτει καντίνα. Εύκολη πρόσβαση από τα Λογοθετιάνικα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Απόλαυση το ηλιοβασίλεμα.
Ο Άγιος Ελευθέριος,  μικρή ακτή, δίπλα στου Λυκοδήμου, με λίγη άμμο και πρόσβαση από τον ασφαλτόδρομο  που οδηγεί στην πιο πάνω παραλία μέσω χωμάτινου δρόμου μήκους 250 μέτρων.
Ο ΡούτσουναςΜεγάλη παραλία, απόμερη, χωρίς εύκολη πρόσβαση, εκτός αν ο επισκέπτης διαθέτει όχημα 4 ×4 . Καλή για μοναξιά και λίγη περιπέτεια . 


Οι παραλίες που αναφέρθηκαν είναι αυτές που διαθέτουν πρόσβαση  με όχημα από την ξηρά, ενώ υπάρχουν κι άλλες τις οποίες μπορεί  ο κάτοχος σκάφους εύκολα να προσεγγίσει από την θάλασσα ή με πεζοπορία. Τέτοιες π.χ. είναι η  Κυριακουλού, η Κακόπλακα, το Στενό Αυλάκι , η Λυγία , η Πλάκα, η Δίπορος , το Καλάμι και άλλες μικρότερες. Όλες βέβαια έχουν  τη δική τους ταυτότητα και ιδιαίτερη ομορφιά . Δεν πρέπει πάντως ο επισκέπτης των Κυθήρων να ξεχνά ότι η θάλασσα του νησιού, όσο όμορφη, καθαρή και κρυστάλλινη κι αν είναι, χρειάζεται προσοχή γιατί είναι πιθανόν  να επιδεινωθεί ξαφνικά ο καιρός και να κινδυνεύσουν οι επιβάτες ενός μικρού σκάφους.